Síndrome visual informàtic, són els teus ulls preparats per a les pantalles?

Sota aquesta pregunta el col·legi d’òptics-optometristes de Catalunya ens convida a reflexionar sobre els nostres ulls i la cura que els oferim

I ens ofereix una guia visual per cuidar-los sobretot quan fem servir pantalles en el nostre dia a dia.

Però el més nou és que han creat una app que permet portar un control sobre el temps de fixació sobre les pantalles. Es diu OKVision

Més del 70% de la població pateix la Síndrome Visual Informàtica causa d’un ús excessiu de les pantalles.

Amb l’ús de les noves tecnologies i la introducció de multitud de pantalles en la nostra vida quotidiana hem incrementat de forma exponencial l’ús de la visió propera.

Fa només un segle, un període insignificant de temps des del punt de vista de l’evolució de l’ésser humà, la majoria de les persones realitzaven treballs a l’aire lliure utilitzant la visió de lluny. Estaven en espais oberts fixant la vista a l’horitzó principalment i per tant els seus ulls romanien relaxats pràcticament tot el dia. En molt poc temps tota la nostra activitat visual ha canviat i molt.

Les dades obtingudes en l’enquesta on-line que es va realitzar recentment parlen per si sols.

-Els menors de 30 anys afirmen passar 10’5 hores al dia davant d’una pantalla, 3’6horas mirant el mòbil i 8 de cada 10 confirma tenir molèsties visuals.

-2 de cada 3 persones entre 30 i 60 anys presenten l’anomenat Síndrome Visual informàtic. Durant 9 hores al dia estan davant de pantalles, 4h amb l’ordinador i 1’6h amb el telèfon mòbil.

-Els majors de 60 anys estan exposats a pantalles durant 3’8horas al dia. 1 de cada 2 presenta molèsties visuals

-El Síndrome Visual Informàtica disminueix en reduir el temps d’ús de pantalles.

– Només el 29’9 de la població afirma veure les pantalles sense dificultat.

Entre els símptomes que podem percebre:

Cansament. Entenent per cansament la sensació de fatiga durant o després de realitzar tasques en visió propera.

Picor. Ganes de fregar-se els ulls després d’fixar-los una estona en una pantalla o llibre

Sequedat. Necessitat de parpellejar per humitejar els ulls

Enrogiment. La part blanca de l’ull apareix més vermella després d’un període de treball visual en prop. Semblant a quan acabem de plorar.

Borrositat. Percepció de desenfocament i necessitat d’esforçar-se per tornar a veure nítid, sovint amb necessitat de parpellejar amb força.

Visió doble. Tenir la sensació que les imatges estan separades i se sent la necessitat de forçar la vista per aconseguir una sola imatge.

Llagrimeig. A causa de l’esforç els ulls estan plorosos, vermells i amb excés de llàgrima.

Tots aquests símptomes poden estar associats a nombrosos problemes que cal valorar, des de problemes en la binocularitat, hipermetropia no corregida, vista cansada, astigmatisme, problemes d’acomodació, parpelleig deficient, ambient contaminat, ambient sec, dormir de manera insuficient, mala eficàcia visual.

Hem de prendre consciència de la importància de realitzar exàmens visuals periòdics (no haurien de passar més de dos anys entre revisions o abans si existeixes símptomes) per assegurar-nos gaudir d’una bona salut visual que repercutirà directament sobre un major confort visual

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *