Cada vegada som més conscients que els nostres ulls pateixen davant de les pantalles.
Sensació de fatiga visual, picor, enrogiment, llagrimeig, mal de cap, augment de la miopia, … molts símptomes que afecten cada vegada a més persones.
Si poguéssim mirar cap a l’horitzó sovint molts dels problemes que patim avui en dia a nivell visual no existirien, això així.
Així que amb tots aquests canvis en la societat l’ésser humà s’ha d’adaptar al canvi.
Si ets un dels interessats en tenir cura dels teus ulls aquest article pot ajudar-te. Et conte alguns punts importants i fàcils d’aplicar.
Regla del 20-20-20.
Si sabem que hem d’estar davant d’un ordinador o pantalla mòbil treballant durant una bona estona hem de recordar aquesta regla senzilla.
Consisteix en apartar la mirada de la pantalla durant 20 segons cada 20 minuts i si pot ser enfocant com a mínim a 20 peus (6 m). D’aquesta manera permetem flexibilitzar els músculs oculars i evitar que aquests es bloquegin sempre a la mateixa distància. És una manera senzilla de relaxar el nostre sistema visual sense adonar-nos.
La idea és aixecar la mirada i mirar el més lluny que puguem. Si no tenim finestra mirar al final del passadís o de l’habitació, .. Entenc que no tots tenim despatxos somiats com aquest …
il·luminació
Hauríem de situar la pantalla de l’ordinador, portàtil o tablet de manera que eliminem els reflexos de fonts lluminoses, especialment de les superiors o les de finestres. L’ús de persianes o cortines ens poden ajudar a reduir els enlluernaments.
Els deslubramientos encara que no ho sembli van produint fatiga visual.
Filtres.
La tecnologia és necessària en la nostra societat però hem de protegir els nostres ulls dels seus efectes nocius.
Estudis han demostrat que de tota la radiació emesa per la majoria de les pantalles d’avui dia, amb el temps una part pot ser nociva per als nostres ulls.
Hi filtres adequats per absorbir aquestes radiacions que procedeixen de la il·luminació de les pantalles i que a més de permetre una visió més còmoda i de millorar el contrast, ens protegeixen dels possibles efectes perjudicials per a la salut de la nostra retina. Has sentit parlar del filtre Blue Control?
Taula i cadira
L’alçada de la cadira ha de poder-se regular per col·locar-la de manera que els peus descansin sobre el sòl.
L’angle entre els braços i els avantbraços hauria de ser de 90º. Les nines no han de recolzar-se en el teclat en escriure.
Fa uns anys es van imposar moltes normes d’higiene postural en els despatxos i les pantalles d’ordinador es van col·locar de manera que estiguessin a l’altura dels nostres ulls en la direcció de la nostra línia de mirada però això no és cert ja que els nostres ulls fan la convergència de manera més còmoda en mirada inferiors. Fes la prova. Tracta d’enfocar la punta d’un llapis a l’alçada dels ulls i una mica més avall. Notaràs que en posicions inferiors ens resulta més senzill convergir i enfocar.
Un altre tema també important és si portes lents progressives. Llavors si no vols tenir seriosos problemes de cervicals, procura pujar la cadira o baixar la pantalla de manera que permetis als teus ulls poder mirar la pantalla a través de la part inferior de la lent de manera relaxada. Molta gent que no té opció i la pantalla la té molt amunt ha de pujar el cap per veure per la zona de prop del progressiu i acaben molt molestos al final del dia!
Posició de la pantalla
La distància a la qual mirem la pantalla del mòbil hauria de no ser inferior a 30-35cm i en el cas d’una tauleta tàctil aproximadament 40cm.
Per a la pantalla d’ordinador la distància ha de ser d’uns 50-70cm en funció de les dimensions del monitor i sempre situarem l’extrem superior d’aquest a l’alçada dels ulls quedant d’aquesta manera la pantalla una mica més baixa que els nostres ulls per aconseguir així un major confort en mirar la pantalla lleument cap avall uns 15-20º
Una altra consideració important sobretot en nens és que aprenguin a no acostar-se en excés al paper quan escriguin. Un truc per conèixer la distància adequada és col·locar el colze sobre la taula i col·loquem la barbeta sobre el puny de la nostra mà. Aquesta és la distància mínima.
parpelleig voluntari
Per evitar els símptomes provocats per l’ull sec és recomanable forçar el parpelleig voluntari o mantenir els ulls tancats uns 20 segons de tant en tant.
Estat visual
És convenient sotmetre a exàmens visuals amb el nostre òptic-optometrista per descartar l’existència d’algun problema visual que passi desapercebut o senzillament per actualitzar la graduació de les nostres ulleres o lents de contacte.
Si no estàs convençut del tot, pots fer la prova durant una setmana. Estic segura que notaràs els canvis.
Add Comment